Samsung Galaxy S2 - Puhelimen kamera

Galaxy S2 on keväällä 2011 julkaistu Android -puhelin. Puhelimessa on ominaisuuksia vähintäänkin tarpeeksi ja jos jokin toiminto puuttuu, niin melko suurella todennäköisyydellä joku on huomannut saman puutteen ja ainakin yrittänyt ratkaista sen tekemällä tarkoitukseen soveltuvan ohjelman, jonka voi asentaa puhelimeen vaivattomasti suoraan Adroid Marketista. Minä olen väärä ihminen kirjoittamaan arvioita itse puhelimesta, joten tästä eteenpäin keskitytään kameran ominaisuuksiin.

 

Tekniset tiedot

Kamerassa on kahdeksan megapikselin kenno ja sen still-kuvien kuvakoko on 3264x2448 pikseliä. Salaman virkaa hoitaa ledi. Kamera osaa liittää kuviin paikkatiedon puhelimen gps:n avulla. Automaattitarkennus tietenkin, mutta herkkuina kasvojen ja hymyn tunnistus ja jonkinlainen kuvanvakaaja. Lähikuvausta voi harrastaa automaattitarkennuksen makro -ominaisuudella.

Videokuva on täyttä full hd:tä, eli resoluutio on 1920 x 1080. Toki kevyempiäkin vaihtoehtoja on tarjolla.

Eli hyvältä kuulostaa, mutta mitenköhän toimii käytännössä?

Kameran käyttö

Kameraa ei saa käyttöön mistään fyysisestä näppäimestä, vaan se käynnistetään käyttöliittymän kuvakkeesta. Tämä tapahtuu sinänsä helposti, mutta voi siinä joku sekunti mennä, jolloin mahdollinen yllättävä tilanne on jo ohi.

Kamerassa olevien asetuksien ja säätömahdollisuuksien määrä yllätti positiivisesti. Tässä joitakin tärkeimpiä säädettäviä ominaisuuksia:

Näistä neljä itselle tärkeintä voi asettaa pikakuvakkeeksi näkymään kuvaustilassa. Eli säästää asetukset -napin painalluksen ja oikean asetuksen etsimisen listalta.

Kuvaaminen

Puhelimesta ei saa kunnollista, vakaata otetta, kuten saa oikeasta kamerasta. Lisäksi kamera laukaistaan kosketusnäytön avulla, jolloin ainakin minulla tulee helposti heilautettua kuva. 

Laukaisuviiveen kyllä huomaa, mutta se ei ole mitenkään häiritsevä. Sekuntikelloa kuvaamalla tehdyn testin perusteella veikkaisin sen olevan jotakin 0,2-0,3 sekunnin luokkaa.

Kameran tarkennus still -kuvilla on yllättävän toimiva. Varsinaisia tarkennuspisteitä ei ole, vaan tarkennus voidaan tehdä koskettamalla näytöltä kohtaa, johon kuva halutaan tarkentaa. Tosin "tarkennuspiste" ei pysy tässä paikassa, vaan se palaa kuvan ottamisen jälkeen keskelle kuvaa. Tarkennus on kohtuullisen nopea, mutta ei kovinkaan luotettava. Tarkennusta varten tarvitaan melko paljon valoa ja selkeä kontrastiero, johon kamera voi tarkentaa. Tässä kannattaa muistaa, että kuvaan yleensä Nikonin D700 rungolla, jossa on käytössä kohtuullisen laadukasta obtiikkaa, eli vertauskohta voi olla puhelimelle aavistuksen epäreilu. Tarkennuksen isoin miinus tulee jatkuvan tarkennuksen puuttumisesta. Miten tällä pystyy kuvaamaan liikkuvaa kohdetta?

Optista etsintä ei luonnollisesti ole, mutta Galaxy S 2:n näyttö on loistava. Näyttö on iso, riittävän kirkas ja terävä.

Kuvaaja ei pysty suoraan säätämään valotusaikaa (Eikä aukkoa, mutta tämä lienee kameran rakenteesta johtuen kiinteä F2.6). Heikossa valossa kuvattaessa kamera yrittää suojella kuvaajaa tärähtäneiltä kuvilta, jolloin valotusaikaa ei saa kasvatettua riittävän pitkäksi. Toki tämä edellyttäisi puhelimen tukemisen johonkin, mutta esimerkiksi pöytään tukemalla pystyisi varmasti kuvaamaan pidemmällä valotusajalla, kuin minkä kamera nyt sallii. Tästä seurauksena on tietenkin se, että hämärässä ei saa otettua oikein valotettuja kuvia, vaan kuvat alivalottuvat.

Objektiivin vajaa 4mm polttoväli kuulostaa kovin lyhyeltä, mutta kinovastaavuus on kuitenkin noin kymmenen kertaa tämän verran. Tästä voi päätellä, että kenno on todella pieni. 

Kuvanlaatu

Sopivissa olosuhteissa kuvanlaatua voi pitää jopa yllättävän hyvänä puhelimen kameraksi. Sopivilla olosuhteilla tässä yhteydessä tarkoitetaan sopivaa määrää oikean sävyistä valoa. Esimerkiksi suora auringonpaiste on kameralle myrkkyä. Tämä johtunee siitä, että dynamiikka ei ole kovinkaan erikoinen. Eli varjokohdat alivalottuvat ja suorassa valossa olevat kohdat ylivalottuvat. Led -salaman teho ei riitä varjokohtien valaisemiseen. Runsaammassa valossa kameralla näyttäisi lisäksi olevan taipumusta ylivalottamiseen.


ISO40 1/194sec

 


ISO40 1/1218sec -1EV

 

Jos valoa taas on liian vähä, tulee ongelmaksi herkkyyden nousemisen myötä lisääntyvä kohina. Kamerassa on ilmeisesti jonkinlainen kohinanpoisto, joka yrittää pitää kohinan kurissa, siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta. Tästä seurauksena kuvista tulee erittäin pehmeitä, jopa niin että testikuvan joutui uusimaan monta kertaa koska se näytti nopeasti katsottuna väärin tarkentuneelta. Kohinan vaikutusta korostaa vielä kameran taipumus alivalottaa kuvia. Lisättynä vielä tuolla aikaisemmin mainitulla ominaisuudella, joka estää oikean valotuksen saamisen valotusaikaa kasvattamalla.

Kuvan alla olevissa tiedoissa pistää silmään varsin erikoiset valotusajat. Tämä tieto on peräisi kuvien exif-tiedoista. Kuvia klikkaamalla avautuu täysikokoinen kuva.


ISO100 1/21sec

 


ISO200 1/43sec

 


ISO400 1/85sec

ISO800 1/168sec

 

Yksi pettymyksen aihe oli panoraamakuvaus. Kuvaaminen on helppoa ja kuva näytti puhelimen näytöltä ihan kohtuulliselta. Kunnes sitä suurensi vähänkään reilummin. Kuvan resoluutio on aivan liian pieni. Vaakatasossa otetun kuvan korkeus on vain 400 pikseliä. Eikä kuva ole muutenkaan mitenkään erikoisen laadukas, näyttää lähinnä videosta otetulta kuvakaappaukselta, mitä se käytännössä saattaa myös olla.

Yhteenvetona kameralla saatavien kuvien laadusta voisi todeta, että kyllä sillä kuvia saa. Ei kuitenkaan pidä odottaa, että tämän hankinnan jälkeen voi jättää kamerarepun kotiin. Eikä edes sitä peruspokkaria, jos tietää että kuvia pitää ottaa. Mutta vastaan voi tulla tilanteita, joissa kuvan teknisellä laadulla ei ole ihan niin suurta merkitystä. Ja silloin paras kamera on se, joka on mukana.

Lähikuvaus

Makrotarkennusta en saanut kunnolla toimimaan. Tarkennus sahaa edestakaisin, eikä pysähdy oikeaan kohtaan. Näytöltä näyttäisi, että tarkennus käy oikeassa kohdassa mutta ei osaa lopettaa tarkentamista siihen. Tästä johtuen en pysty täydellä varmuudella kertomaan, että miten lähelle kamera tarkentaa, mutta noin kymmenen sentin päähän ainakin. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 5x7cm kokoinen kohde täyttää koko kuvan.


ISO400 1/17sec

 


ISO40 1/1458sec

 

Videokuvaus

Videokuvauksella tarkennuksen epämääräisyys häiritsee huomattavasti enemmin, kuin still -kuvilla. Tarkennuksen "pumppaus" pilaa helposti koko videon. Muutenkin videokuvaan pätee aika hyvin samat huomiot, kuin still -kuviinkin. Eli esim. epätasainen valo on kameralle myrkkyä, polttaen kirkkaat kohdat puhki ja alivalottaen varjot.

Suurin ongelma videokuvauksessa näyttäisi kuitenkin olevan liiketoisto.


1080p

 


720p

 


720p

 


1080p

 

Turistina

Alla pari esimerkkiä siitä, miten Galaxy S2:n kameralla pärjää, jos isompi kamera ei ole matkassa mukana. Kuvia on käsitelty kevyesti. Sävyjä on siis korjattu, rajausta vähän tarkennettu ja kuvaa terävöitetty. Pieniä kuvia kliksuttelemalla avautuu 100% kokoinen kuva, mistä näkyy selvästi kuvan todellinen laatu... tai sen puute. Tällä kertaa dynamiikan puute tai ylivalottuminen eivät olleet ongelmana, vaikka kuvaaminen on tehty oletusasetuksilla. Olisikohan Samsung korjannut valotuksen mittausta puhelimen päivityksissä.


ISO40 1/1734sec f/2.6

 


ISO200 1/17sec f/2.6

 


ISO40 1/3304sec f/2.6

 


ISO40 1/2135sec f/2.6

 

 

 

Hyvää

Huonoa

Ominaisuudet